Zoals wel vaker verbaas ik over de discussies die er gevoerd worden in dit land, en dan met name over de manier waarop. Er zijn, blijkbaar, een aantal standaardargumenten de Nederlandse taal binnen geslopen die, te pas en te onpas, gebruikt kunnen worden. Ongeacht het onderwerp van discussie lijkt het wel. Ga je bijvoorbeeld eens nauwkeuriger kijken waar het nu helemaal om draait, dan blijft er doorgaans niet zo heel veel over om überhaupt over te discussiëren, laat staan om ruzie over te maken.
Neem nu het besluit van het Amsterdamse GVB om in Garage Noord het kerstfeest niet langer te sponsoren. Behalve dat de krant er een kop boven zet waaruit een andere grondslag zou kunnen blijken, zegt het GVB daarin dat ze de sponsoring willen stopzetten ´omdat de vele allochtone medewerkers niets met dit feest hebben´. Er staat nergens dat het GVB de viering verbiedt, ze zeggen alleen de sponsoring ervan stop te willen zetten. Een dag later meent de Amsterdamse VVD-fractievoorzitter, Eric van den Burg, óók dat het om afschaffing gaat, en noemt het zelfs ´een ridicule beslissing´.
Nu weet ik niet of het alleen mijn beleving is, maar de kerstvieringen van bedrijven die ik de afgelopen twintig jaar heb mogen en moeten bezoeken, bij sommigen was de aanwezigheid namelijk verplicht, hadden geen van allen een érg religieus karakter. Sterker nog, voor veel van mijn collega´s, allochtonen incluis, was het slechts een reden om eerder met werken te kunnen stoppen en ´op kosten van de baas’, het bier- of colaglas eens goed te raken. Voor de diverse directeuren en managers was een dergelijke bijeenkomst doorgaans hét moment voor het afsteken van saaie speeches en het roepen van, semi-grappige, algemeenheden of als motiverend bedoelde teksten. Het enige wat op dergelijke bijeenkomsten als ´religieus´ zou kúnnen worden opgevat, is de aanwezigheid van een kerstboom en de kerstliedjes op de achtergrond. En laat de kerstboom nu juist een alles behalve religieus symbool zijn. En neem nou ook de meest populaire kerstliedjes eens onder de loep. Bij een klassieker als ´Jingle Bells´ of ´White Christmas´ is een religieus getinte tekst mijlenver te zoeken, dus waar maken ze zich zo druk om? Voor een groot deel van de Nederlandse bevolking zijn de laatste dagen van het jaar nú al een periode van familiebijeenkomsten en gezamenlijk eten, afgewisseld met een moment van bezinning op het afgelopen jaar én het jaar dat op het punt van beginnen staat. En voor mij is dat een traditie die bewaard moet blijven. In onze moderne maatschappij is intermenselijk contact toch al niet dik gezaaid met die volle agenda´s en verplichtingen. Laat iedereen dus die elementen toevoegen, of weglaten, die voor hem of haar belangrijk zijn, en laten de laatste dagen van het jaar vooral een moment zijn en blijven van ´samen´. Of dat ´samen´ nu bestaat uit twee, vier, tweehonderd, of zeventien miljoen man. Ik sluit me dus helemaal aan bij de woorden van wethouder Carolien Gehrels: ”…en ik vind dan ook dat iedereen zijn feestje moet vieren hoe hij dat wil.”
06-05-08
Geen opmerkingen:
Een reactie posten