woensdag 8 april 2009

Man on a mission

Een missie, elk weldenkend mens dient er eentje te hebben. Klink heeft er een, al is de kwalificatie ‘weldenkend’ niet bepaald op hem van toepassing, en blijft cafés zonder personeel waar wel gerookt wordt met boetes bestoken. De twee belastingcontroleurs S. en L. uit Alkmaar hebben er een. Zij pogen, met een fictief kasboekje in de hand, de dames van lichte zeden tot hogere omzetten (EN dus hogere belastingafdracht) aan te sporen. PWA, onze kroonprins, heeft er ook een. Hij vindt het de hoogste tijd worden dat we de waarde van het water ´herontdekken´.
Maar het zal wel weer aan mij liggen hoor, maar om welke waarde van het water hebben we het nu precies? Wat ik van water weet is in een paar simpele bewoordingen samen te vatten: je wordt er nat van en, mits gecombineerd met zeep en shampoo, ook nog schoon van. Je schijnt het zelfs zo uit de kraan te kunnen drinken heb ik me laten vertellen. Je kunt er in koken en bij verkeerde positionering krijg je er vreselijk lelijke kringen van in je plafond. Kortom, ik begrijp niet zo goed wat de kroonprins ons nu zo graag wil laten herontdekken.

Als startend ondernemer dien ik ook een missie te hebben. Talloze gestudeerden hebben mij er al van trachten te overtuigen dat een businessplan zonder een duidelijke missie geen enkele kans maakt. Op mijn vraag: ‘ Kans waarop dan?’ kwam weer geen antwoord. Héél vreemd allemaal. Maar goed, ik sta zoals altijd open voor nieuwe inzichten, dus formuleerde ik een missie: Ik wil andere mensen helpen gaten in hun muren te maken om zodoende datgene wat er achter ligt binnen bereik te brengen. Voor mij zo duidelijk als wat, maar voor de heren en dames die zich erover bogen weer niet. Zij associeerden die muur weer meteen met bakstenen, en ik associeer die muur nu eenmaal met de virtuele verdediging die een mens nu eenmaal rond zichzelf optrekt als de invloed van de buitenwereld hem of haar een beetje teveel is geworden. Eindeloos en oeverloos geklets als gevolg en netto weinig resultaat.

Terug naar de kroonprins en het herontdekken van de waarde van het water. Ik heb het even opgezocht, en ik betaal een paar eurocenten per kuub. Daar kan het hem dus ook niet in zitten. Dan zal ik het wel moeten zoeken in de klimaatlobby met z’n immer rijzende temperaturen en stijgende zeespiegel. Alleen denk ik, als het daarom te doen is, dat het dan anders geformuleerd moet worden. Dan zouden we massaal het gevaar van het water moeten herontdekken. Daar kan ik tenminste iets mee! Dan kan ik PWA gelijk geven en zeggen dat ik het ermee eens ben als ‘ water’ een vast onderdeel moet worden van het curriculum op school. Je kunt boefjes tenslotte niet vroeg genoeg, bijvoorbeeld tijdens lessen over de Middeleeuwen, bijspijkeren welke leuke spelletjes je zoal met water kunt doen waar ook de Chinezen nog een puntje aan kunnen zuigen. Ik zie de krantenkoppen al voor me! “ Groepje jongeren laat meisje verdrinken”, met daaronder het bericht dat de raddraaiers toch op school hadden geleerd dat een heks niet kon zinken. Ja ja….

Maar gelukkig blijkt de kroonprins een andere insteek te hebben. Vertrouwdheid met water moet gecommuniceerd worden op een manier ‘die aansluit bij de belevingswereld van jongeren’. Zo ken ik er ook nog wel een paar! Leer ze eerst maar eens weer ouderwets schoolzwemmen, zodat ze ook in het water kunnen springen als er een ander in nood is en niet foto’s-makend-en-hun-vriendjes-bellend werkeloos blijven toekijken. Daarbij moeten, volgens de prins, jongeren worden warm gemaakt voor een beroep in de watersector. Nog meer duurbetaalde waterschappen in de toekomst dus? Er was een tijd dat gezonde jongens graag strandwacht wilden worden in de hoop een Pamela-achtige collega aan te treffen. Maar dat is inmiddels zo jaren tachtig. De enigste actie die ik volmondig zou steunen is eentje die het reddingswerk langs onze kusten zou promoten. De diverse reddingsmaatschappijen zitten al jaren te springen om vers bloed en nieuwe vrijwilligers. Maar dat is echt mannenwerk en bovendien nog eens behoorlijk gevaarlijk bij tijd en wijle. Daar zullen dus wel niet al te veel raddraaiers voor te vinden zijn. Het aftuigen van een buschauffeur is veel gemakkelijker en je blijft er bovendien lekker droog bij.

08-04-09