woensdag 27 mei 2009

Namen noemen

Politiek is show, toneel, cabaret soms. Politici zijn met de regelmaat van de klok verbijsterd of aangeslagen, terwijl iedereen met een klein beetje verstand de oorzaken van die verbijstering of dat aangeslagen zijn al van mijlenver heeft zien aankomen.

Maar afgelopen week werd er aan het scala van politieke emoties een nieuwe dimensie toegevoegd. Nadat Geert Wilders het gewaagd had om (inmiddels ex-)minister Vogelaar ‘knettergek’ te noemen, was het hek van de dam. Tweede Kamerleden buitelden over elkaar heen om Wilders voor zijn uitspraken te bekritiseren. Inmiddels, vele maanden verder, blijkt doorgedrongen dat het volk helemaal niet schrikt van een dergelijke omschrijving van een bewindspersoon , al dan niet terecht. Sterker nog, het lijkt alsof ook andere fracties de smaak te pakken hebben gekregen en raker taalgebruik niet meer schuwen. Zo noemde oud SP-leider Marijnissen minister Koenders (Ontwikkelingssamenzwering) onlangs een ‘flapdrol’.

In menige krant is de actie van Marijnissen omschreven als schoffering. Andere media maakten melding van ‘grof taalgebruik’ en ‘verloedering van de verhoudingen’. Bert Koenders speelde ondertussen de rol van klein kind en liet optekenen ‘danig van slag’ te zijn door de opmerking. Wat Koenders trouwens ook stoorde is dat, op het moment dat hij bij Marijnissen kwam vragen naar het waarom van deze karakterisering, deze hem wegwuifde onder de woorden ‘Ga de Kamer uit. Je hebt hier niets te zoeken!’

Er is natuurlijk een brede discussie te voeren of dergelijk taalgebruik passend is voor parlementariƫrs. Ik ben geneigd te zeggen van niet, maar politici kunnen ook overdrijven en een dergelijke rake typering is soms vervelend om te horen. Maar ik kan me tegelijkertijd ook niet aan de indruk onttrekken dat Marijnissen en de zijnen inmiddels gezien hebben dat dergelijk taalgebruik Wilders bepaald geen windeieren legt, en ze nu proberen mee te eten uit diezelfde ruif met het oog op de komende verkiezingen. En dat maakt een dergelijke uitspraak dan weer extra discutabel.

Door het voortdurend gerommel en geruzie in het kabinet, het feit dat een vice-premier zijn baas openlijk afvalt en met grote regelmaat precies het tegenovergestelde beweert van wat hij de kiezer eerder heeft proberen wijs te maken, heeft ervoor gezorgd dat de huidige regering zich bepaald niet kan verheugen in een grote populariteit onder kiezers. Niet van hun eigen achterban en al helemaal niet in die van de kiezer die het hele politieke zooitje allang zat is. Dat politici, rekening houdend met een naderend moment waarbij de kiezer genadeloos met hem of haar kan afrekenen, vervolgens door hun taalgebruik proberen kiezers terug te winnen is bedroevend. Want de kiezer kijkt verder dan dat, hoe zeer sommigen het ook met bovengenoemde omschrijvingen eens mochten zijn. Het gaat dan namelijk niet meer om de inhoud, het beleid van de betreffende politicus, maar louter om de vorm. De weldenkende kiezer, en daar ben ik van overtuigd, zal in het stemhokje doorgaans toch een hele regeerperiode in zijn overwegingen meenemen en niet slechts hoe inventief of kleurrijk iemand zich kan uitdrukken over een collega.

Ikzelf heb in mijn vorige levens ook meerdere benamingen te horen gekregen die niet allemaal even vleiend waren. Een deel ervan was gebaseerd om mijn forse postuur, mijn lichaamsbeharing of mijn lengte. Een ander deel op de gevoelens die betrokkene op het moment van de uitspraken voor mij had. Maar ook al was niet elke omschrijving even vleiend, ik kan me niet herinneren er ooit ernstig ‘van slag’ van te zijn geweest. Het hoort er namelijk allemaal gewoon bij.

Mocht u mij trouwens de komende weken onverhoopt missen, ik ben dan aan het genieten van een vakantie op een aantal eilanden van de Azoren. Ik hoop de komende weken dan ook vooral door te brengen met liggen op het strand, het af en toe proeven van de plaatselijke cultuur, en het meermalen per dag proeven van de plaatselijke cuisine. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dergelijk gedrag zullen omschrijven als ‘lui’, maar mijn liefste en ik noemen het ‘welverdiend’!

27-05-09