donderdag 8 november 2007

Sluipmoordenaar

Ik had nooit gedacht dat ik ooit voor een sluipmoordenaar zou werken maar toch is dat het geval. Niet dat het een bewuste keuze was, geenszins zelfs, maar sinds vanmorgen ik het ochtendblad opsloeg is het een feit. Mijn carrière en leven zijn in één klap voorbij en ik word binnenkort ongetwijfeld uitgestoten of, in het ergste geval, beschimpt en uitgelachen.
De oorzaak daarvan? Een groot artikel op de voorpagina van de Telegraaf naar aanleiding van een groot onderzoek van de Consumentenbond! Zomaar ineens. Geen waarschuwing vooraf, geen verzachtende omstandigheden, niets van dat alles! Door één artikel van een glorieuze toekomst beroofd en ik kan er helemaal niets tegen doen want het staat vetgedrukt in de krant: ´Automatenkoffie op de werkvloer verhoogt als een stille moordenaar de kans op hart- en vaatziekten.´. En laat ik nou uit nèt voor een bedrijf werken dat ´doet´ in koffieautomaten. Weliswaar niet voor de grootste, met name genoemde, sluipmoordenaars maar toch voor een bedrijf uit de Top 5. En dan overkomt je dit.
Van diverse ´verontruste´ collega´s verneem ik dat er inmiddels spoedoverleg plaats vindt binnen de branchevereniging en dat er tegelijkertijd op het hoofdkantoor koortsachtig gewerkt wordt aan een persverklaring.
Wat is er feitelijk aan de hand? In koffiebonen zit een stofje dat ´Cafestol´ heet en het cholesterolgehalte verhoogd.. En om dat stofje gaat het nu. Het verhoogt het ´slechte´LDL-cholesterol en verlaagt het ´goede´ HDL-cholesterol. Dat stofje blijft tijdens het hele bereidingsproces, van rauwe koffieboon tot de koffie zoals we die allemaal kennen, in de koffie aanwezig en kán dus in de gezette koffie terecht komen. Kán, want het ligt aan de methode van zetten of dit het geval is. In de gevallen waar de koffie tijdens het zetten gefilterd wordt blijft dit stofje achter in het filter en is er dus hoegenaamd niets aan de hand. Ook de koffieautomaten die gebruik maken van een koffie-extract, dat wordt aangelengd met water, of gebruik maakt van gevriesdroogde koffie, zeg maar de potten van Nescafé, hebben dit ´probleem´niet. De grote ´boosdoeners´ zijn in dit onderzoek de zogenaamde freshbrew automaten, en dan nog alléén die automaten die verkeerd zijn afgesteld en waar géén filtersysteem in zit gebouwd, iets wat bij de automaten van mijn werkgever doorgaans overigens wél het geval is.
Ik kán me echter voorstellen dat een gemiddelde gebruiker zich zowat dood schrikt bij zo´n opgeklopt bericht in de krant. Nu is van de Telegraaf bekend dat ze graag berichten extra sensationeel brengen met grote koppen op de voorpagina en grote foto´s, maar met een product dat op de Nederlandse werkvloer zó belangrijk is als koffie past enige nuancering. En volledige en correcte voorlichting. En daar ontbreekt het bij deze krant nog wel eens aan. Hetzelfde bericht heb ik trouwens ook in het ED gelezen en daar stond het al niet op de voorpagina en was bovendien een stuk ´zakelijker´van toon en duidelijk niet zo gericht op sensatie. Feit blijft echter dat koffie en koffie drinken omgeven is met fabels en halve waarheden en daarbij is het zo dat de gezondheidsaspecten van koffie met zekere regelmaat leiden tot discussie tussen geleerden. Aan de ene kant zou koffie goed zijn tegen suikerziekte en astma maar aan de andere kant de bloeddruk weer verhogen, koffie zou bovendien goed zijn voor de concentratie en ernstig verslavend zijn. Voor elk onderzoek dat het ene feit aantoont zijn er net zoveel onderzoeken te vinden die het tegenovergestelde aantonen. Desondanks blijft het ´bakkie´ een dankbaar, en nimmer uitgekauwd onderwerp van gesprek op de werkvloer. Moeten we ons echter ernstige zorgen maken? Nee. Het gaat vooral, als met zoveel, om de mate waarin u koffie drinkt. Te veel is nooit goed, maar dat geldt voor alles waar ´TE´voor staat. Daarnaast zijn er veel meer factoren van invloed op een eventueel verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals leefstijl, eetgewoonte, hoeveelheid beweging, wel of niet roken, leeftijd, genetische aanleg, etc. U kunt dus gewoon koffie blijven drinken op het werk én thuis. Het volledige onderzoek kunt u trouwens lezen in het novembernummer van de Gezondgids op de pagina´s 8 t/m 11. Daar staat ook wat u kunt doen als u wilt weten hoe het met het Cafestol-gehalte zit in de koffie bij u op het werk. Kost een paar centen, 450 EUR, maar dan heb je, na een aantal maanden wachten, ook wat.
Ondertussen groet ik u en ga, onder het genot van een ´vers bakkie´ me beraden op mijn verdere toekomst. Ga ik de carrière elders trachten voort te zetten of, en eigenlijk was het toch al meer een ´loop-baan´ dan een carrière, ga ik iets héél anders doen? Ik hou u t.z.t. wel op de hoogte!

08-11-07