Er is doorgaans niet veel nodig om mijn hersens op gang te krijgen of mijn fantasie te prikkelen. Dagelijks lees ik wel berichten in de krant of op internet waarover ik, als ik dat wil, eindeloos kan filosoferen. Zo volg ik de laatste dagen het nieuw over de moeizame formatieperikelen bij onze zuiderburen. Daar blijken de politieke tegenstellingen zo groot dat het, ondanks een poging van het Belgische Koningshuis, maar niet wil lukken een breed gedragen regering te vormen.
In diverse grote Belgische én Nederlandse kranten waren er reacties te lezen over een eventuele samenvoeging van Vlaanderen en Nederland. Een stap terug in de tijd tot de situatie vóór 1830 zeg maar. Echter bleek een groot deel van de Vlamingen niet bijster gecharmeerd van een samenvoeging omdat men ons vooral beschouwd als betweterig en luidruchtig. Een verwijt wat iedereen die wel eens uitgaat in Antwerpen zal begrijpen. Toch is onze verhouding met onze zuiderburen behoorlijk milder van toon dan die met onze oosterburen. Daarop voortbordurend bedacht ik dat er wellicht ook eens over een ander alternatief nagedacht zou moeten worden. Ook gelinkt aan situaties zoals die vroeger bestonden maar wel eentje die, mijns inziens, zeker het bestuderen waard is én daarbij een hoop andere zaken in één keer zou kunnen oplossen. Ik zou namelijk willen voorstellen om België niet zomaar op te heffen in de zin zoals die nu wordt besproken, Vlaanderen bij Nederland en Wallonië bij Frankrijk, maar ik zou een alternatief willen aandragen. Met Wallonië bij Frankrijk kan ik, op zich, prima leven. Maar Vlaanderen zomaar bij Nederland voegen gaat te ver want daarvoor zijn de onderlinge verschillen té groot. Nee, ik zou de grenzen nog wat anders neerleggen. Volgens mij zou er zeker draagvlak kunnen zijn om een nieuwe staat te stichten die zowel Vlaanderen als de drie zuidelijke provincies van ons land bevat. In deze streken voelt men zich ook al niet echt verbonden met de Randstad en de regels die aldaar worden uitgedacht, dus een samenvoeging zoals boven beschreven zou daar een goed alternatief voor zijn. Veel problemen die aan déze kant van de grens leven zijn nét over de grens evenzeer aanwezig. Landstreken hebben al benamingen die sterk overeenkomen dus ook daarin hoeft niet veel te veranderen. En als we dan ook nog een belastingklimaat in deze regio kunnen creeëren dat meer gestoeld is op het Belgische dan het Haagse dan vermoed ik dat een heel aantal mensen en bedrijven opeens een stuk toeschietelijker zullen zijn over een dergelijke verandering.
Natuurlijk vergt een dergelijke verandering een hoop studie en een hoop onderzoek, maar e.e.a is niet onmogelijk en, wat mij betreft, ook zeker niet onwenselijk. Zaken als ´Onder welk Koningshuis vallen we dan?´ of ´Wat wordt de hoofdstad?´ zijn interessant maar ook zeker oplosbaar. Ik heb daar, en over nog veel meer mogelijke knelpunten, wel ideeën. En, hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik het idee zie zitten. Brabantia, een economisch sterke regio in Europa. Met een eigen haven van wereldformaat, culinair zeer interessant en met een rijke culturele historie. Er zijn ook duidelijke historische banden en qua volksaard beter bij elkaar passend dan het huidige ´alternatief´. Wachten is nu op degene die een dergelijk idee in de politieke arena gaat uitdragen. En nee, ik ben daarvoor niet beschikbaar!
23-08-07