dinsdag 23 september 2008

Het Groeiend Verzet Tegen Het Rookverbod

Wat begon als een klein lokaal protest van 25 Tilburgse uitbaters, begint uit te groeien tot een landelijk actiefront.
Sinds de invoering van het rookverbod in de Horeca op 1 juli j.l. is van een daling van bezoekers nog niet echt massaal sprake geweest. Maar nu de herfst en de winter voor de deur staan en het terras dus geen prettige plek meer is om op te steken, vrezen vele ondernemers het dreigende omzetverlies van 20 tot 50%.
De woordvoerder van het Horeca Actiecomité Buigen of Barsten laat in het ED weten dat zich inmiddels duizend kroegbazen hebben aangemeld. Het Tilburgse protest spreidt zich dus als een olievlek uit over Brabant, nu ook ondernemers uit Breda, Etten-Leur en Roosendaal zich hebben aangesloten. Deze ondernemers trekken de stoute schoenen aan en laten hun klanten gewoon roken, daarmee een eventuele boete op de koop toe nemend. Vanuit een gezamenlijke pot gaan ze de eventuele boetes betalen. Ook wordt met spanning uitgekeken naar de rechtzaak van een uitbater van een lunchroom in Breda. Deze ondernemer kreeg een boete van 300 euro en laat het nu aankomen op een rechtzaak, bijgestaan door twee advocaten van het actiecomité uit Tilburg.

Slechts een kleine drie maanden na de invoering van het rookverbod groeit dus het verzet. De voorspelde toestroom van niet rokende klanten bleef zoals verwacht uit. Daar waar er buiten gerookt wordt verzamelen zich ook de niet rokende klanten, waardoor het binnen stil en leeg blijft. Zowel de politiek als organisaties als Stivoro blijven beweren dat het allemaal niet zo´n vaart zal lopen met die teruglopende bezoekersaantallen. Toch zijn in de ons omringende landen al diverse aanpassingen aan het stringente rookverbod geweest, waardoor in kleine kroegen vaak alweer wel gewoon gerookt mag worden. Maar Nederland wil nog steeds graag het braafste jongetje van de klas zijn en de wereld laten zien hoe braaf wij achter Europa aanhollen met z´n allen. Maar de ondernemers, toch de drijvende kracht achter onze economie, zien déze maatregel niet langer zitten en komen in verzet. Tijd dus voor de politiek om in actie te komen vòòr er vele horecazaken door faillissement omvallen.
Het Horeca Actiecomité Buigen of Barsten kan intussen ook op een steeds bredere maatschappelijke steun rekenen. In veel kroegen hebben zelfs de vaste klanten een eigen pot gecreëerd om hun favoriete biertapper te ondersteunen als er controle en een boete komt, en zo zijn er nog vele voorbeelden te geven van een breed gedragen protest.
Of de politiek zich laat overhalen om deze verfoeide maatregel aan te passen laat zich nog maar bezien. Ook het feit of Koninklijke Horeca Nederland zich achter haar leden zal scharen zal grotendeels afhangen van de vergadering in Brabant die vandaag zal plaatsvinden. Werner Broos, kroegeigenaar én voorzitter van de Roosendaalse afdeking van KHN, zegt zich ´in een spagaat´te bevinden. Het rookverbod is na jaren onderhandelen tussen de overheid en KNH tot stand gekomen, ´maar als ondernemer vind ik dat we dit niet moeten pikken! Als de gemiddelde consument wordt geconfronteerd met een koopkrachtverlies van 5% is het land te klein, maar wij hebben te maken met een dreigend omzetverlies van 20 tot 50%.´ Peter Werher, bestuurslid van KHN, benadrukt nog eens dat KHN een vereniging is die de wet respecteert, maar zich tegelijkertijd ook grote zorgen maakt over de 5 tot 10% horecagelegenheden die over de kop zullen gaan als het rookverbod onveranderd gehandhaafd blijft.
Den Haag wacht ondertussen in alle rust af op wat er komen gaat.

23-09-08