zondag 9 maart 2008

Oermens

De krant was lekker vroeg vanochtend. Het was nog nét geen zeven uur toen ik de brievenbus hoorde klepperen. De man en zijn krant, het zou eigenlijk opgenomen moeten worden in de Universele Verklaring van Rechten van de Mens. ´Voordat de man zijn (ochtend-)krant heeft gelezen mag men niets van hem verwachten.´ Iets van de strekking.
Enfin, ik was al enige tijd wakker en in ernstig in conclaaf of ik nog terug naar bed zou gaan en tegen het warme welkom van mijn vrouw zou aankruipen. Een zeer aanlokkelijk vooruitzicht, tot mijn oog viel op een artikel onderaan de voorpagina. Ik was gelijk wakker en vergat terstond mijn verdere knuffel en slaapplannen.
`Hoogleraar: ´Eet zoals de oermens´ stond erboven. Nu is in het roemrijke geslacht van de L´Ecluse ´de holbewoner´ een bekend fenomeen. Ikzelf ben er meermalen mee vergeleken en voel me daar, bij tijd en wijle, prima bij. Volgens de betreffende hoogleraar van de Rijksuniversiteit van Groningen zijn de menselijke genen sinds de oertijd nauwelijks veranderd, en ontbeert de Moderne Mensch in zijn voedingspatroon vooral zaken als visolie, vitamine D en foliumzuur. We zouden dus, volgens die knappe kop, ons eetpatroon moeten veranderen in de supermarkt vooral op jacht moeten gaan naar etenswaren die voornoemde stoffen in ruime mate bevatten. ´Onze voorouders aten veel vis, fruit en zaken die in of langs het water te vinden zijn, en dat moeten we nu ook doen´ doceert de hooggeleerde heer ons.´Ik zeg niet dat we dan langer leven, maar wel gezonder.´ Waarvan akte!
Ik lees dit soort artikelen altijd graag, en kan lekker zitten fantaseren over hoe het zou zijn als ik mijzelf daadwerkelijk fulltime als holbewoner zou manifesteren. De hoogleraar heeft trouwens gelijk as hij opmerkt dat onze genen, die toch bepalen we wij als mensen zijn, in al die eeuwen nauwelijks veranderd zijn. Je hoeft maar om je heen te kijken dat we, op bepaalde vlakken, evolutionair bepaald weinig vooruitgang hebben geboekt. Het lijkt zelfs soms alsof we regelmatig een stapje terug doen en het recht van de sterkste weer laten gelden. Of degene die het hardst schreeuwt, maar feitelijk is dat een pot nat. Terug naar de oermens dus. Geen gezeur meer over merkkleding, geen mobiele communicatie en geen haast. Leven met de seizoenen en met de kippen op stok. Nu weet ik niet of kip vitamine D of foliumzuur bevat, het zal wel niet, maar ik zou toch ernstig ongelukkig worden als ik kip, in welke vorm dan ook, uit mijn dieet zou moeten schrappen, maar dat terzijde. Ik zie mezelf wel in een grot, met berenvel, relaxen bij het knapperend haardvuur. Af en toe op jacht lukt ook nog wel, en het hele principe van ´knuppel, klop en vrouw naar grot slepen´ heeft ook absoluut potentie en maakt het leven bovendien een stuk overzichtelijker en eenvoudiger. Tja, je moet er wat voor overhebben, maar ik denk dat we er wel een stuk gelukkiger door zouden worden. Nu we van gekkigheid vaak niet weten wát we moeten kiezen, als er niks is valt er niks te kiezen. Dan gaat het leven simpelweg over eten en overleven tot morgen. Is het fileprobleem ook in één keer opgelost.
Toch kan ik niet nalaten om me af te vragen waarom iemand zo´n oproep zou doen. Tot op heden is het nog steeds zo dat als de bevolking ernstig behoefte ergens aan heeft, dat de overheid het dan wel ergens in laat stoppen. Zo kregen we bijvoorbeeld extra jodium in het zout en fluor in het water, dus deze oproep heeft andere achtergronden. Ik lees het artikeltje nogmaals en dan begint het te dagen. Het is zelfs zo voor de hand liggend dat het bijna beschamend wordt. De man beweert tenslotte dat onze voorouders vooral dingen aten die in en langs het water groeiden. Op zich interessant en ongetwijfeld op waarheid berustend. En hoe heet de goede man? Muskiet! Precies! En waar vind je die doorgaans in grote getale? Langs de waterkant ja. De man is gewoon eenzaam!

09-03-08

Geen opmerkingen: