Ayaan Hirsi Ali flirt met links Frankrijk, ik heb het met een glimlach op mijn gezicht gelezen. Wellicht toch wel het meest omdat Frankrijk het land van de liefde is en Ayaan, zo vlak voor valentijnsdag, dringend liefde nodig heeft.
Na in 2003 als een wervelwind politiek Nederland te hebben veroverd is de wind sindsdien afgezwakt tot een voorzichtig briesje, en niet eens een verkwikkend briesje. De sprong van PvdA naar VVD, haar gelieg en gedraai over haar precieze identiteit, de daaropvolgende discussie over haar verblijfstatus en paspoort, de film die ze maakte met Theo van Gogh en haar vlucht naar Amerika. Alle ophef heeft haar niet echt goed gedaan. Daar waar het leek alsof Ayaan een maatje te groot was voor Nederland, nu blijkt dat het internationale politieke toneel een (paar) maatje(s) te groot is voor Ayaan. Werd ze in Amerika nog met tromgeroffel en trompetgeschal verwelkomd en werd Nederland daarbij vooral door ultrarechts verketterd wegens ´politieke correctheid en decadentie, bij haar verwacht vertrek uit de VS blijft het oorverdovend stil. Ook de tussentijdse flirts met de Polen en de Denen stierven een stille liefdesdood, haar ex-geliefde Nederland keek toe en zweeg meewarig. Maar er gloort weer hoop! Er is opnieuw een vrijer aangetreden, dit keer in de personen van de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy, intellectueel Pascal Bruckner en voormalig presidentskandidate Ségolène Royal. Lévy en Bruckner spreken er zelfs hardop schande van dat een land als Nederland weigert voor de beveiliging van Hirsi Ali op te draaien.
„Het is ondenkbaar dat een vrouw die onze waarden verdedigt, zonder bescherming wordt overgeleverd aan hen die haar willen doden”, zei filosoof Bernard-Henri Lévy tegen Le Nouvel Observateur. Woorden die hij ongetwijfeld niet gesproken zou hebben als hij zich verdiept had in de persoonlijkheid en het dossier van zijn nieuwe flirt. Dan had hij wellicht gezien op welke manier zij moslims doorlopend schoffeert en de moslimvrouwen, voor wie zij toch zegt op te komen, internationaal al danig van zich heeft vervreemd. De beste reden echter, om vooral niet met Hirsi Ali geassocieerd te worden, is ze nog altijd zelf. Niet dat haar drijfveren of motivatie ter discussie staan, maar ze begint steeds meer te lijken op, wat men vroeger ´een gevallen vrouw´ noemde. Een vrouw die wel de uitstraling, het charisma en het uiterlijk heeft, maar die eigenschappen combineert met een té scherpe tong en een bijkomende hoop verplichtingen. Het is in mijn ogen dan ook een duidelijk teken aan de wand dat een vrouw, die toch beweert een grote schare volgelingen te hebben, er maar niet in slaagt om met, en vanuit, die schare volgelingen genoeg geld op te halen om haar veiligheid te betalen. Iets wat in de VS trouwens voornamelijk als een persoonlijke, en niet als een politieke verplichting wordt gezien.
De Franse president Sarkozy pleit intussen voor de oprichting van een Europees fonds om personen als Hirsi Ali te kunnen beschermen. Een voorstel dat niet heel veel kans van slagen heeft. Enerzijds omdat Hirsi Ali er meestal snel in slaagt om opgebouwd krediet met dezelfde snelheid ook weer te verspelen, en anderzijds omdat het belangrijker is om de dialoog met de internationale moslimgemeenschap gaande te houden.
Ronduit opmerkelijk zijn de zéér lauwe reacties vanuit de Tweede Kamer op Ayaan´s nieuwste flirt. Minister Koenders reageerde lauwtjes op de mededeling en maakt zich niet zo druk om de eventuele imagoschade voor Nederland. Hij noemt het vooral ´Grote Woorden´die vanuit Frankrijk komen. VVD-Kamerlid Laetitia Griffith voegt er nog aan toe dat het VVD-standpunt ten opzichte van Hirsi Ali niet gewijzigd is. ´Zij wil zèlf Française worden.´ CDA-er Sybrant van Haersma Buma zegt ervan: ´Dat is haar goed recht.´ Alleen woordvoerders van Groenlinks en D66 vrezen voor ernstige imagoschade. Waarvan akte, al zal het niet door een wervelwind komen.
12-02-08
Geen opmerkingen:
Een reactie posten