Alsof ze echt niets beters te doen hadden. Britse wetenschappers met, blijkbaar, véél te veel tijd èn budget hebben ons weer zo´n onderzoek gebracht waarbij de enige mogelijke reactie is: ´Duh!´. Ze hebben namelijk ontdekt dat het niet veel zin heeft om, als je een probleem hebt, je erop te blijven concentreren. Iets anders gaan doen en het probleem voorlopig vooral het probleem laten blijkt de oplossing. ´Voor een eureka-moment zijn ontspannen hersenen nodig!´, zo stellen ze.
Voor iedereen die wel eens met een deadline heeft gewerkt, of iets persé af wilde hebben is dat een bekend fenomeen. Ik ken het van mezelf ook. Regelmatig loop ik te goochelen met de een of andere vraag en, in plaats van er op te gaan zitten zwoegen, laat ik het los en laat mijn hersenen er op de achtergrond mee stoeien. Vaak blijkt dan dat de oplossing of het gezochte antwoord op de meest onverwachte plek vanzelf langs komt drijven. Zo herinner ik me een geval waarbij ik toevallig een gesprek opving tussen twee bejaarde dames in de tram. Het gesprek ging over iets heel anders, maar een opmerking van één van hen zette mij weer op het goede spoor. Een andere keer zat ik lekker voor de buis naar een aflevering van Star Trek TNG te kijken. In deze aflevering moest de bemanning van de Enterprise zich weer eens verdedigen tegen een ´unprovoked attack´ en opeens kwam daar, uit het heetst van de strijd, mijn antwoord voorbij. Zo simpel kan het soms zijn.
En dat is juist één van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb toen ik filosofie bestudeerde. Voor elk probleem is een antwoord voorhanden, maar vaak op een plek die je absoluut niet verwacht. En op een moment dat je het absoluut niet verwacht. Zo wordt van einstein gezegd dat hij, als hij weer eens vastliep op een wiskundig probleem, dat hij dan lekker ging slapen omdat hij wist dat zijn hersenen er toch wel een oplossing voor zouden bedenken. Regelmatig werd hij midden in de nacht dan ook wakker met het benodigde, en gezochte antwoord.
Daarnaast is er ook een hele simpele en logische verklaring voor dat fenomeen. Als je bijvoorbeeld door een vergrootglas of microscoop naar een vlindervleugel kijkt zie je slechts een klein deel van de fijne structuur en de mooiste kleuren. Je ziet echter niets van het insect zelf of van de andere vleugel. Pas als je, letterlijk, een stap terug doet zie je het hele beestje. En met onze gedachten werkt het net zo. Als je alleen maar kijkt naar een klein deel van een probleem dan zie ja alleen maar dát deel. Op het moment dat je een stap terug doet, en je aandacht lostrekt van dat ene deeltje, heb je overzicht en overzie je het geheel. Nee, voor dit soort onderzoeken heb je helemaal geen duurbetaalde wetenschappers nodig. Enkel je eigen boerenverstand.
30-01-08
Geen opmerkingen:
Een reactie posten