dinsdag 4 december 2007

Een goede richting

De Tweede Kamer lijkt het er over eens, in grote meerderheid althans, dat ouders verantwoordelijk dienen te zijn voor hun kinderen. Niet alleen voor de opvoeding, maar ook voor de schade die hun schatjes eventueel veroorzaken. Voor elk weldenkend mens lijkt dat logisch, maar als zoveel, is niet alles logisch in dit land. In het voorstel gaat men er vanuit dat ouders dus financieel moeten opdraaien voor deze schade. Tot voor kort kon dat alleen afgedwongen worden via een civiele procedure, straks dus automatisch. Een goede zaak. Wellicht ook een extra stimulans voor ouders om zich extra te bemoeien met hun kinderen en, vooral, wat ze uitvreten. Toch is het triest dat zulke regelgeving nodig is, zoiets zou vanzelfsprekend moeten zijn in een land waar men zichzelf én andermans eigendom respecteert. Maar de werkelijkheid is dikwijls anders. Ouders verschuilen zich achter ´Mijn naam is Haas!´ en laten dan de slachtoffers of de gemeenschap voor de ontstane kosten opdraaien. Als ouders dan ook nog, tegelijk met kun kroost, voor de rechter dienen te verschijnen om zich te verantwoorden, wordt ontkennen een stuk lastiger. Bovendien kan een (Kinder)rechter dan wellicht ook eerder een inschatting maken dat in een bepaald gezin moet worden ingegrepen om zaken niet nog méér uit de hand te laten lopen. En daar kan soms niet snel genoeg mee worden begonnen.

Iemand die ook eindelijk eens een goede richting lijkt te hebben gekozen is Rutte. Hij wil, in de loop van 2008, een wetsvoorstel lanceren omtrent de ´sterftaks´, het successierecht. Dit is een belasting op de nalatenschap van een overledene, en kan oplopen tot absurd hoge bedragen. Het maximale belastingtarief van 68% nu, moet omlaag naar 50% en de vrijstelling voor echtgenoten moet omhoog naar 1 miljoen. Volgens eigen zeggen is het ´de meest onrechtvaardige belasting die er bestaat.´
Wat ik van een politicus echt niet verwacht, en ook dus van Rutte niet, is inzicht in de realiteit. Mensen betalen al hun hele leven inkomstenbelasting en vermogensbelasting. Als ze dan uiteindelijk ook nog dood gaan dan staat de fiscus wederom met een rekening op de stoep. Voor de derde keer. En ook al brengt Rutte het leuk, die verlaging van 68 naar 50%, maar dat is nog steeds de HELFT! Ik krijg dan toch sterk de smaak van ´Het Festival der Grote Graaiers´ in mijn mond. Dat wat ze me bij leven niet hebben kunnen afpakken wordt in rekening gebracht bij mijn nabestaanden. Ik ken er, in het Nederlands althans, weinig andere woorden voor dan ´beschamend´. Rutte pretendeert dit plan te presenteren om tegenwicht te bieden aan de achttien(!) die dit kabinet voor 2008 op de agenda heeft staan, maar er volgen binnenkort dus nog meer belastingverhogingen om dit ´tekort´straks op te vangen. Een taks op moedermelk wellicht? Handig om de nieuwe burgers al op zéér vroege leeftijd kennis te laten maken met het soort land waarin hij of zij terecht is gekomen. Anders wellicht een stoeprandbelasting? Te heffen per strekkende meter voor het parkeren van uw auto die u, door het rekeningrijden, straks toch niet meer kunt rijden en dus werkeloos voor de deur staat. Een trottoirbelasting dan wegens het toegenomen gebruik om dezelfde reden als hierboven? En ik kan er zo nog wel talloze bedenken, dus als Woutertje even een black-out heeft bij het verzinnen van verdere lastenverzwaringen mag hij altijd bellen! Persoonlijk ben ik een groot voorstander van de invoer van de ´Heteluchtbelasting´. Daar wordt op het Binnenhof meer dan genoeg van geproduceerd en kost niets. Het ideale product dus om belasting en accijns op te heffen, zodat het voor 1,75 euro de liter op fles kan worden verkocht. Om de exploitanten van Luchtballonnen te compenseren stel ik een ´Kouwekak-accijns´ voor. Te betalen door een ieder met een Binnehofse werkkring of daaraan direct gelieerde instanties en bedrijven. Dát zal ze leren!

04-12-07

Geen opmerkingen: